Strona główna > Piecyki > Drewno do piecyka - jakie najlepsze

Drewno do piecyka - jakie najlepsze

Jak wybierać drewno do piecyka: - kaloryczność - to wydajność drewna, która będzie odpowiadać za to jak dużo ciepła będziemy mogli uzyskać z danego drewna. - jak duża ilość dymu się pojawi przy spalaniu.

Jeśli chodzi o pierwszą kategorię to będą się tam znajdować przede wszystkim gatunki drewna, która są twarde, ponieważ mają największą kaloryczność. Znajdują się tam gatunki liściaste, które rzeczywiście najlepiej nadają się do piecyka. Płomień jest przy nich mały i oddaje więcej ciepła. Jeśli będzie w drewnie dużo żywicy to trzeba dbać o oczyszczanie paleniska oraz komina. Kaloryczność jest także uzależniona od kory. Im więcej jej będzie tym wartość opałowa będzie mniejsza. Ważnym czynnikiem jest wysuszenie drewna. Zakłada się, że najlepsze jest takie, które ma mniej niż 15% wilgotności. Dlatego warto kupować zapas drewna wcześniej i zadbać o wysuszenie.

Najlepiej wycinkę robić zimą, ponieważ wtedy w drewnie będzie najmniejsza ilość wody. Gdy chodzi o ceny to oczywiście w najatrakcyjniejszej propozycji będzie drewno z małą kalorycznością, które może kosztować około 140 zł za metr przestrzenny a to najlepsze około 250 zł. Drewno liściaste będzie zawsze droższe ale okazuje się ekonomiczniejsze i drewno będzie w stanie starczyć na dłużej. Na pewno znaczenie ma praktyczność takiego drewna. Lepiej wybierać takie, które ma mało substancji smolistych, ponieważ dzięki temu będzie można zadbać o czystość paleniska i kominów. Najlepiej w tym względzie sprawdza się grab, jawor, dąb czy buk. Zawsze najlepiej sprawdza się drewno, w którym jest mało kory. Gdy piecyk jest jednym źródłem ogrzewania to trzeba mieć od około 0,6 do 0.13 metra przestrzennego na każdy metr kwadratowy powierzchni na jeden sezon.